Naslovna Društvo Sveti Meletije – molitva koja donosi mir

Sveti Meletije – molitva koja donosi mir

0
Sveti Meletije, foto Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik posvećen Svetom Meletiju.

Sveti Meletije (Μελέτιος; umro 381) je bio patrijarh antiohijski od 360. godine do svoje smrti. Pred sam kraj života, predsedavao je Prvim carigradskim saborom 381.

Sav njegov život posvećen beše borbi protiv Arijeve jeresi. Sa svog arhiepiskopskog prestola tri puta beše od arijevaca udaljavan i progonjen u Jermeniju. Borba među pravoslavnim i arijevcima vođaše se tako ogorčeno da jedanput, kada sveti Meletije u crkvi govoraše narodu o božanskoj Trojici u jedinstvu, njegov sopstveni đakon, jeretik, pritrči vladici i zatvori mu usta šakom. Ne mogući besediti jezikom Meletije beseđaše znacima. Naime, on diže svoju ruku uvis, otvori najpre tri prsta, i pokaza narodu, po tom sklopi ruku i uzdiže jedan prst. Učestvovao na II vaseljenskom saboru gde mu je car Teodosije Veliki naročitu počast ukazivao. Na tom saboru sveti Meletije utvrdi Grigorija Bogoslova na prestolu carigradskom. Ranije pak on beše zađakonio Vasilija Velikog i krstio Jovana Zlatousta. Po svršetku sabora sveti Meletije skonča svoj zemaljski život u Carigradu. Njegove mošti su prenete u Antiohiju.

Zato, ako zbog svojih stavova i uverenja za koja znate da su pravedna i moralna, svejedno stradate, zamolite ovog svetitelja za pomoć. Ako je vaša molitva istinita i prava, pomoć će sigurno doći:

“Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Meletije, moli Hrista Boga da spase duše naše.”

Izvor: Wikipedia/dnevno.rs

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime