Naslovna Društvo Sveti Teodor Stratilat – zaštitnik vojnika

Sveti Teodor Stratilat – zaštitnik vojnika

0
Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave praznik posvećen Svetom Teodoru Stratilatu. Ovaj svetac se slavi i 21. februara i 21. juna po gregorijanskom kalendaru.

Teodor Stratilat je hrišćanski svetitelj. Bio je rimski vojvoda, u vojsci cara Likinija, i gradonačelnik grada Iraklije. Teodor je zbog nesuglasica u vezi sa religijskim opredeljenjem cara Likinija kažnjen mučenjem i smrću. Poznat je po tome što je razrušio idole od srebra i zlata, i podelio komade od njih siromašnim ljudima. Takođe je preobratio mnoge ljude u hrišćanstvo, i pozvao samoga cara Likinija da se odrekne svoje vere i prihvati Hristovo učenje.

Sveti Teodor je umro 319. godine ne dočekavši da vidi pobedu hrišćanstva i proglašenje za zvaničnu religiju rimskog carstva. Njegove mošti su prenete iz Evhaite u Carigrad i sahranjene u crkvi Vlaherni.

Vladika Nikolaj Velimirović je u “Ohridskom prologu” o ovom svetitelju zapisao i ovo: “Ima mučeništva dragocenijeg od dragocenog. Dragocenost mučeništva zavisi od veličine blaga koje jedan hrišćanin napusti, i mesto toga primi stradanje; i zavisi još od veličine stradanja, koje on podnese Hrista radi.”

Kako je i sam bio vojnik koji je rizikovao sve, Sveti velikomučenik Teodor Stratilat se danas smatra zaštitnikom vojnika. Veruje se da će ih on zaštititi od svake nevolje ako mu se pomole i zatraže pomoć.

izvor: Wikipedia/dnevno.rs

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime