Naslovna Društvo U Grčku od 1. maja vakcinisani građani iz Srbije, šta sa onima...

U Grčku od 1. maja vakcinisani građani iz Srbije, šta sa onima koji nisu

0
Grcka-vakcinisani građani

U Grčku od 1. maja vakcinisani građani

Memorandumom o razumevanju u uslovima pandemije koji su usaglasili ministri turizma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Teokaris, vakcinisanim građanima obe države omogućen je ulazak u drugu zemlju. Oni koji nisu vakcinisani moraće da prođu „dvostepenu kontrolu“.

Ovakav režim će važiti od 1. maja do 1. oktobra, a memorandum je usaglašen na onlajn sastanku ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić i ministra Grčke za turizam Harisa Teokarisa.

Ministarka Matić je saopštila da je dogovoreno da će Memorandum predvideti međusobno priznavanje elektronskih potvrda o vakcinaciji.

Takođe, na granici će se raditi nasumični brzi testovi, rekla je ona.

Napomenula je i da će građani koji do sada nisu mogli da ostvare zamenska putovanja za Grčku, a koji su sklopili ugovore sa turističkim agencijama, moći to da urade do 31. decembra ove godine.

„Otvaranje grčke granice za naše građane tokom letnje sezone biće simbolična slika potpune normalizacije naših života, i još jedna potvrda o dubokom i istinskom prijateljstvu i izvanrednim bilateralnim odnosima Srbije i Grčke“, poručila je Matićeva.

Dvostepena kontrola

Ministarka Matić izjavila je za Tanjug da će ove godine u Grčku moći da putuju i građani Srbije koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa.

Matićeva je objasnila da će onda u tom slučaju građani morati da prođu „dvostepenu kontrolu“.

„Prva vrsta kontrole koju će grčka strana zahtevati jeste posedovanje verovatno antigenskih testova, znači ne isključivo pi-si-ar testova, a druga vrsta kontrole koju će oni sprovoditi na svojoj granici su brzi testovi“, rekla je Matić.

Ona je dodala da će brzi testovi zavisiti od epidemijske situacije u zemlji iz koje građani dolaze.

„Pošto pričamo o građanima Srbije zavisiće od toga kakva će biti epidemijska situacija u tom trenutku u Srbiji. Mi verujemo da će ona biti znatno bolja nego što je sada i da će možda procenat tih građana koji će morati da prođu tu drugostepenu kontrolu biti znatno manji“, istakla je Matić.

Matićeva je prenela još jednu značajnu vest za građane, a to je da će svi oni koji su prošle godine sklopili ugovore sa srpskim agencijama o zamenskom putovanju, do kraja 2021. moći u Grčkoj da iskoriste to putovanje.

„Mislim da je ohrabrujuća vest i da će grčki smeštajni kapaciteti više od 80 odsto biti otvoreni ove sezone. To je jako značajno za naše građane i turističke agencije“, rekla je Matićeva.

RTS

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime