Naslovna Društvo U Mariupolju bi moglo da bude na hiljade civilnih žrtava

U Mariupolju bi moglo da bude na hiljade civilnih žrtava

0
epa09786326 People fleeing the region of the Russian-Ukrainian conflict arrive at the Polish-Ukrainian border in Medyka, southeastern Poland, 26 February 2022. At the border crossing itself, mostly women with small children in their arms are seeking help. Russia's invasion of Ukraine started on the early hours of 24 February. EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT

Šefica misije Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ukrajini Matilda Bogner izjavila je da bi u Mariupolju moglo da bude na hiljade civilnih žrtava od početka bombardovanja tog grada.

Ona je za Rojters u utorak rekla da misija nema preciznu procenu, ali da radi na prikupljanju više informacija.

Kancelarija UN za ljudska prava potvrdila je da je 1.179 civila ubijeno i 1.860 ranjeno širom Ukrajine od početka sukoba u toj zemlji.

Bogner je prošle nedelje na brifingu rekla da su posmatrači UN dobili više informacija o masovnim grobnicama u Mariupolju, uključujući i onu u kojoj se činilo da se nalazi 200 tela.

– Što se tiče masovnih grobnica, zapravo smo sada odlučili da to nazovemo improvizovanim grobnicama, kazala je ona.

Gotovo 5.000 ljudi, uključujući oko 210 dece, ubijeno je u Mariupolju otkako su ga ruske snage opkolile pre mesec dana, rekao je u ponedeljak portparol gradonačelnika Vadima Bojčenka.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, 90 odsto zgrada u Mariupolju je oštećeno, a 40 odsto uništeno, uključujući bolnice, škole, vrtiće i fabrike.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime