Naslovna Društvo Ublažene mere – Tržni centri u Srbiji se otvaraju sutra

Ublažene mere – Tržni centri u Srbiji se otvaraju sutra

0
Tržni centri

Zatvoreni i otvoreni tržni centri u Srbiji od sutra ponovo mogu da rade od 06.00 do 22.00, navodi se u Naredbi ministra zdravlja Zlatibora Lončara koja je danas objavljena u Službenom glasniku.

Kako je precizirano, rad je i dalje zabranjen ugostiteljskim objektima u sklopu tržnih centara, ali je njima omogućena šalterska prodaja hrane i pića.
U naredbi se, pored ostalog, kaže da upravljač objekta dužan je da obezbedi da se ispred šaltera za prodaju hrane i pića ne okuplja veći broj osoba i da između njih postoji razmak od najmanje dva metra.

Na ulazu u tržne centre mora vidno biti istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj osoba koje mogu biti u njemu, kao i obaveza posetilaca da nose zaštitne maske.

Zaposleni moraju nositi zaštitnu masku tokom rada, zajedničke prostorije i predmete koje koriste korisnici moraju se na svakih sat vremena dezinfikovati.

U tržnim centrima mora biti određen korona redar koji je odgovoran za poštovanje mera nošenja maske, a ako objekat ima više ulaza i izlaza, ima više spratova i površine je veće od 500 kvadratnih metara, mora biti određeno više korona redara.

Kada je reč o ostalim uslužnim delatnostima, mere ostaju iste, što znači da sve vrste prodajnih i uslužnih objekata mogu da rade do 22.00, što uključuje i bašte restorana i kafića, ali bez žive muzike.

Neograničeno mogu da rade apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane i ordinacije i laoboratorije iz oblastimedicine, stomatologijei veterine.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime