Naslovna Društvo Udruženje „Zlatno runo Sirmijuma“ praviće predmete od pustovane vune kao protokolarni poklon

Udruženje „Zlatno runo Sirmijuma“ praviće predmete od pustovane vune kao protokolarni poklon

0
Zlatno runo Sirmijuma
RTV (Dejan Valek)

Zlatno runo Sirmijuma

Uz podršku Grada Sremska Mitrovica i Nacionalne službe za zapošljavanje žene iz Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma“ uspešno su krajem prošle godine završile obuku pustovanja vune. Pustovanje predstavlja tradicionalnu tehniku obrade i tretiranja vune. U saradnji sa gradom Sremska Mitrovica biće deo projekta pravljenja protokolarnog poklona od pustovane vune, a samim tim će se raditi i na promovisanju kulturnih i turističkih potencijala grada Sremska Mitrovica.

Podrška Udruženju „Zlatno runo Sirmijuma“ od strane Grada, ogleda se u obezbeđivanju prostora i materijala za izradu predmeta od pustovane vune, ali i kroz omogućavanje članovima učešće na različitim sajmovima i manifestacijama. Kako je istakao zamenik gradonačelnica Petar Samardžić ovim projektom grad daje podstrek i vetar u leđa za razvoj ženskog preduzetništva.

27 obučenih žena članica Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma“ koje su dobile sertifikate Etno mreže, radiće na izradi predmeta od pustovane vune sa motivima grada, od kojih je najpoznatiji Solomonski čvor jedan od prvih motiva koji je pronađen u carskoj palati. Svi oni predmeti koji ne budu bili protokolarni pokloni, ovo Udruženje će ga plasirati na tržište.

Kako je istakao Samardžić žene iz Udruženja su uspele da kroz spoj antike i tradicije prezentuju grad i ceo Sremski okrug, ali i predstavile su žensko umetničko stvaralaštvo.

RTV

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime