Naslovna Vesti iz Srema Fruška gora: Otkrivena nova vrsta šafrana

Fruška gora: Otkrivena nova vrsta šafrana

306
1
Foto JP „Nacionalni park Fruška gora“

Nova vrsta šafrana otkrivena je na Fruškoj gori, a u pitanju je šumski šafran „Crocus tommasinianus“, saopštio je Nacionalni park Fruška gora.

U Srbiji raste oko 20 vrsta šafrana. To su ranoprolećne biljke koje se uglavnom mogu sresti na višim planinama gde krase planinske pašnjake i padine u rano proleće, često i na mestima gde se sneg još uvek nije otopio.

Na mestima gde rastu uvek ih ima u velikom broju i boja cveta je različita kod različitih vrsta, mogu biti beli, žuti, ljubičasti ili šareno obojeni. Od svih vrsta šafrana samo se 3 vrste gaje kao ukrasne biljke a u svetu su šafrani najpoznatiji po začinu koji se pravi od prašnika jedne od njih.

Fruška gora je botanički dobro istražena i do sada se smatralo da na njoj šafrani ne rastu, odnosno niko ih od sada nije našao. Međutim, ove godine su ipak pronađeni i to na samo jednom mestu u zapadnom delu planine. U pitanju je šumski šafran „Crocus tommasinianus“ . Iako su na samo jednom mestu, populacija broji više hiljada jedinki i trenutno su u završnoj fazi cvetanja.

1 KOMENTAR

  1. Nisu svi šafrani ranoprolećne biljke. Jestivi šafran ( crokus sativus ) cveta u kasnu jesen, a proizvodnja ovog šafrana postoji u Istočnoj Srbiji

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime