Naslovna Vesti iz Srema Sabor svetog arhangela Gavrila – Laćarci, srećna vam slava!

Sabor svetog arhangela Gavrila – Laćarci, srećna vam slava!

201
0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Sabor svetog arhangela Gavrila.

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihaila koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra, a za njima slede ravni po časti Rafail, Uril, Salatil, Jegudil, Varahil i Jeremil. Kao jedan od sedmorice vrhovnih Anđela, među vernicima je naročito poznat po uzvišenoj i mističnoj fresci „Belog anđela“ iz crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševe.

Arhangel Gavrilo ima veliki značaj u hrišćanskoj veri, pa je ovaj praznik, iako nije obeležen crvenim slovom, važan za mnoge vernike, a današnji dan u narodu se zove i „letnji Aranđelovdan“.

Ovo je radostan praznik, jer je prema predanju arhangel Gavrilo obeležen kao vesnik dobrih vesti. Prema verskim zapisima, arhangel Gavrilo se pojavio pred Bogorodicom i saopštio joj da će roditi Isusa Hrista.

Za ovaj praznik vezani su mnogi rituali i običaji, a nekada se verovalo da devojke na ovaj dan ne treba da se bave ručnim radovima, odnosno da šiju ili pletu.

Međutim, ovo je i praznik novog početka, pa je dobro nešto započeti, bez obzira da li je u pitanju neki odnos ili poslovni poduhvat.

Veruje se da Arhangel Gavrilo donosi blage i lepe vesti, pa se na ovaj praznik najčešće mole žene koje žele da postanu majke.

Ovaj praznik je i seoska slava Laćarka. Laćarci, još jednom, srećna vam slava!

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime