Naslovna Društvo Vladimir Vujić – ljubav prema ribolovu

Vladimir Vujić – ljubav prema ribolovu

0
Foto Vladimir Vujić

Ribolov je aktivnost lova riba. Reč ribolov se takođe koristi i za lov na druge životinje koje žive u vodi kao što su razne školjke, rakovi, lignje, sipe, hobotnice, kornjače i dr.

Tako bi glasila neka osnovna definicija ribolova, a riblov je nešto što je svima poznato. Mnogi od nas su bar jednom u životu bili na pecanju, sa roditejlima, društvom ili sami. Iz tog razloga potražili smo pravog sagovornika na temu ribolova. Pronašli smo verovatno i najboljeg za tako nešto, gospodina Vladimira Vujića koji je nesebično sa nama podelio fotografije, ali i životne priče vezane za njegov hobi. Vujić je pričao o svojim počecima u svetu ribolova, nekim iskustvima i na kraju tu je i važna poruka za sve. Verujemo da će vam ovo što smo pripremili za vas biti zanimljivo -a evo i šta je Vladimir imao da nam kaže.

-Ribolov je moj hobi sad vec oko 30 godina. Prvi odlazak bio je sa mojim ocem, inace u to vreme strastvenim ribarom, koji je u meni probudio osecaj bliskosti sa prirodom, rekom i svemu sto se u tom okruženju nalazi. Zavolevši tako reku Savu od malena, sve sam više vremena provodio na njenim obalama, kupajući se i pecajući u njenom prelepom ambijentu.

83917632 169276161043665 774446121740140544 n
Foto: Vladimir Vujić

Kako je prolazilo vreme, proučavao sam različite tehnike ribolova i na kraju se potpuno pronasao u varaličarenju koje i dan danas praktikujem. Uglavnom pecam Savske predatore, smudja, štuku, soma, bandara, klena i bucova na tehniku dzigovanja. Naravno, ne izostaje ni letnji spinning u večernjim satima na vobler, ali jig je ipak metoda koja je vrlo efektivna u svim periodima godine i vrlo se dobro pokazuje u svim vremenskim uslovima. Najvise praktikujem pecanje iz čamca jer mi omogućava pravilno postavljanje u odnosu na mesto gde se nalazi riba. Kod pecanja smudja pa i ostalih vrsta koje cekaju plen oko podvodnih prepreka, iz rupa na dnu ili protočnih limana punih kiseonika, provlačenje i prezentacija mamca je izuzetno bitna. Koristim uglavnom silikonske varalice različitih vibracija i dekora. Pri dolasku na mesto, menjam, nekada i po desetak mamaca dok ne pronadjem tačno šta riba uzima. Onda se držim tog modela a menjam prezentaciju varalice.

Ribu uglavnom puštam, ponekad nosim primerke koji su u meri, npr izmedju 2 i 3kg. Matične i kapitalne primerke nekada vraćam bez merenja, kako bi ih neoštećene pustio u njihovo stanište. Moj savet mladjim kolegama koji su zavoleli ribolov i boravak na vodi uopšte je da reku i prirodu čuvaju, to je veliko bogatstvo koje nam se nalazi na dohvat ruke, brinite o ekologiji i svojim primerom doprinosite balansu i očuvanju ribljeg fonda. Bistro i pošteno na vodi.

84352194 1024519151266431 5680494131890094080 n min
Foto Vladimir Vujić

Srem Portal

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime