Naslovna Sport Zašto je plivanje odlično za dušu i telo

Zašto je plivanje odlično za dušu i telo

0
Plivanje ilustracija, Foto: Pexels.com
Plivanje ilustracija, Foto: Pexels.com

Da li ste se ikad zapitali zašto svi sportisti i lekari tvrde da je plivanje savršena vežba? Ljudi koji redovno plivaju su zdraviji, opušteniji i duže žive. Profesionalni sportisti biraju da ostanu snažni i u formi – opet uz pomoć plivanja.

Prednosti ove aktivnosti su brojne, a najbolje od svega je što u plivanju mogu uživati i stari i mladi – trening u vodi nema nimalo štetnog uticaja na zglobove, a nije vam potrebna posebna oprema ili fizička kondicija.

Dovoljno je da obučete kupaći kostim i uskočite u najbliži bazen, reku ili more! Birajte kupaći od kvalitetnih materijala, koji prija koži i ne smeta vam dok ste u vodi. Postoje brojni modeli kupaćih koji nikad ne izlaze iz mode i savršeno ističu lepotu tela oblikovanog plivanjem.

Pročitajte zbog čega je plivanje odlično za dušu i telo i zašto već danas treba da zaronite!

Plivanje poboljšava definiciju i snagu mišića

Nijedna fizička vežba ne aktivira sve mišiće tela kao što to čini plivanje. Kretanje kroz vodu zahteva korišćenje više mišićnih grupa – aktivne su ruke, noge, leđa, stomak. Zapravo, plivanje omogućava da celo telo trenira – dok nogama udarate, ruke se povlače, leđa se istežu, a stomak steže.

Rezultat je predivan izgled, vitka figura i snažni i lepo definisani mišići.

Pola sata u bazenu dnevno za jače srce i pluća

Plivanje je jedan od sportova koji jačaju srce i pluća i imaju sjajan efekat na zdravlje kardiovaskularnog i respiratornog sistema. Ova jednostavna vežba snižava krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju i pomaže u povećanju kapaciteta pluća i kontrole disanja. Zbog toga se preporučuje i asmatičarima (pogotovo osobama koje imaju astmu izazvanu sportom).

Ukoliko vam vreme i obaveze dozvoljavaju, tri puta nedeljno idite na plivanje. Trening u trajanju od pola sata je sasvim dovoljan da osigurate snažno srce i jaka pluća.

Plivanje i kalorije – lak način da smršate

Ako želite da smršate, plivanje je sasvim izvesno jedan od boljih načina da pokrenete taj proces. Opšte je poznato da plivanje podstiče sagorevanje kalorija. Međutim, malo ko zna da se na ovaj način jednako delotvorno, a možda čak i efikasnije od trčanja mogu utrošiti kalorije. (Odabrani tempo i intenzitet plivanja ponekad mogu zameniti i dobar trening trčanja.)

Primera radi, za 10 minuta prsnog plivanja sagoreva se 60 kalorija, 80 kalorija leđno i 100 kalorija slobodnim stilom. Za one kojima je omiljeni delfin stil dobra vest je da se za 10 minuta plivanja na ovaj način sagori čak 150 kalorija.

Telo plivača je fleksibilnije

Plivanje zahteva da se telo rastegne, istegne, uvrne i jednom rečju – pronađe svoj put kroz vodu. Zglobovi imaju ulogu peraja i sa svakim udarcem postaju fleksibilniji. Naravno, istezanje van bazena i vode je i dalje preporučljivo, ali su pokreti prilikom plivanja siguran put do elastičnog tela.

Slana voda i plivanje – kozmetički tretman za kožu

Redovno plivanje u slanoj vodi pomaže koži da zadrži vlagu i oslobodi se od toksina, što dalje podstiče rast novih ćelija. Iznenadićete se koliko je vaša koža glatka i zdrava nakon okrepljujućeg plivanja u moru. Ukoliko imate crvenilo, osip, iritacije ili bilo kakav dermatološki problem, boravak u slanoj vodi će ublažiti ove simptome i regenerisati osetljivu kožu.

Bezbedna aktivnost i za trudnice 

Možda je jedna od glavnih prednosti plivanja ta što je bezbedno i za trudnice. Ako plivate u prvom i drugom trimestru trudnoće imaćete manji rizik od prevremenog porođaja. Uz to, voda i vežbanje u vodi imaju blagotvorno dejstvo i pomažu u smanjenju otoka u predelu zglobova i stopala koji su uobičajeni za trudnoću.

Kako je svaka trudnoća različita i ima svojih specifičnosti, pre nego što počnete sa bilo kakvim treningom, poželjno je da se posavetujete sa ginekologom.

Plivanjem do opuštenosti i boljeg sna

Ukoliko ste stalno pod stresom, zabrinuti i opterećeni depresivnim mislima, plivanje vam može pomoći da se opustite. Naime, ova fizička aktivnost dokazano smanjuje stres i depresiju, izazivajući pad nivoa hormona stresa krotizola i adrenalina. U isto vreme dolazi do prirodnog porasta endorfina, hormona sreće koji podiže raspoloženje.

S druge strane, uz neprestano rastezanje tela u kombinaciji sa ritmičkim disanjem relaksacija i opuštanje su neizbežni. Zbog rasterećenosti koju pruža, plivanje se neretko poredi sa jogom. Kretanje kroz vodu je smirujuće i meditativno, pomaže da se fokusiramo prema unutra, tj. da sredimo svoje misli i isključimo sve spoljne smetnje. Na ovaj način se sasvim prirodno ublažavaju sve posledice stresa, a depresija ublažava.

Takođe, ako imate problema sa spavanjem, dobra vest je da redovno plivanje poboljšava kvalitet sna i pomaže da se oslobodite nesanice.

Plivanje ilustracija, Foto: Pexels.com
Plivanje ilustracija, Foto: Pexels.com

Postajemo pametniji kad plivamo

Iako zvuči kao scenario naučno-fantastičnog filma, činjenica je da plivanje ima sjajan uticaj na naš mozak. Zapravo, zahvaljujući ovoj fizičkoj aktivnosti mnogi od nas su samopouzdaniji, bolje pamte i razmišljaju.

Prema jednoj studiji australijskog Univerziteta Grifit, deca koja u ranom uzrastu nauče da plivaju imaju bolje rezultate u školi. Istraživanje koje se sproveli naučnici trajalo je četiri godine i u okviru njega je praćen rad i napredak dece uzrasta 3 do 5 godina iz čak 45 škola plivanja u Australiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Pokazalo se da je plivanje podstaklo ne samo fizički, već i kognitivni razvoj kod dece. Razvoj govora i motorička postignuća dece plivača bila oko 7 meseci ispred njihovih vršnjaka koji ne plivaju.

Plivanje produžava život

Iako svaka fizička aktivnost ima pozitivan uticaj na zdravlje i dugovečnost, nekoliko naučnih istraživanja ukazuje na to da je plivanje jedan od najboljih izbora ako želite duži životni vek. Postoje podaci da plivači imaju čak 50% nižu stopu smrtnosti od onih koji šetaju, trče ili uopšte ne vežbaju.

Želite da imate jako srce i plućima, zategnuto telo i elastičnu kožu, da ste opušteni i da se lako borite sa stresom? Onda svakako vredi da razmislite o kupanju i savladavanju neke nove tehnike plivanja u najbližem bazenu.

autor: Srbijanka Stanković

 

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime