Naslovna Kultura Znamenito mesto: Spomen- groblje Sremska Mitrovica

Znamenito mesto: Spomen- groblje Sremska Mitrovica

0
Spomen groblje Sremska Mitrovica, foto Wikipedia

Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici je zaštićeno kao znamenito mesto od velikog značaja.

Šta znači znamenito mesto?

Znamenito mesto je jedna od četiri vrste nepokretnih kulturnih dobara u Srbiji. Znamenita mesta mogu imati izuzetan značaj ili veliki značaj ili da budu samo zaštićena, bez naznačenog značaja.

Pod znamenitim mestom podrazumeva se „prostor vezan za događaj od posebnog značaja za istoriju, područje s izraženim elementima prirodnih i radom stvorenih vrednosti kao jedinstvene celine, kao i spomen grobovi ili groblja i druga spomen obeležja koja su podignuta radi trajnog očuvanja uspomene na značajne događaje, ličnosti i mesta iz nacionalne istorije (memorijali), od posebnog kulturnog i istorijskog značaja“ (Zakon o kulturnim dobrima R Srbije, 1994).

Specifičnosti i značaj Spomen-groblja

Spomen-groblje je uređeno 1959. godine prema projektu arhitekte Bogdana Bogdanovića, a svečano otvaranje održano je 4. jula 1960. godine. Posle je bilo obnovljeno i obogaćeno novim sadržajima, te se smatra potpuno završenim od oktobra 1981. godine.

Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici jedno je od najvećih gubilišta Drugog svetskog rata. Nekoliko hiljada žitelja Srema surovo je mučeno i ubijeno u jamama koje su se nalazile neposredno uz pravoslavno groblje. Ovde je ubijen i sahranjen i slikar Sava Šumanović. Na spomen-groblju sahranjeno je 308 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, 20 vojnika bugarske i 18 vojnika Crvene armije, kao i četiri narodna heroja iz Srema: Janko Čmelik, Boško Palkovljević Pinki, Slobodan Bajić Paja i Stanko Paunović Veljko. Na tri kamene ploče uklesan je tekst Dobrice Ćosića:

Ovde su Nemci i ustaše od 1941. do 1944. godine ubili 7.950 ljudi i žena. Ovde su izmučene ljude i žene po kiši i snegu gole i bose bajonetima terali da sami sebi iskopaju raku. Ovde su ranjene krečom polivali i žive zakopavali. Ovde su mučenici u smrti čekali spas. Ovde su nad rakama pred bajonetima i mitraljezima pevajući ginuli ljudi. Bili su patrioti Komunisti Borci. Bili su ljudi. Bili su i jesu sloboda, bratstvo naroda i naše dostojanstvo.

Literatura:

Revolucionarko vajarstvo. „Spektar“ Zagreb, 1977. godina.

Spomenici revolucije u Vojvodini. „Salon likovne jeseni“, Sombor 1988. godina.

POSTAVI SVOJ KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime